Aarde Werelds Wonen

Wat is een rookgaskanaal?

Geplaatst op

Ieder gebouw met een schoorsteen heeft ook een rookgaskanaal nodig. Het is een heel belangrijk onderdeel en mag nooit vergeten worden. Het is namelijk het kanaal waar de gassen en rook van een verbrandingsproces doorheen worden afgevoerd naar de buitenlucht. Deze gassen en rook kunnen afkomstig zijn van een kachel, boiler, open haard of een andere soort verbrandingstoestel. Het is van belang dat de gassen op een veilige manier worden afgevoerd, maar het is handig dat dit ook op een efficiënte manier kan worden gedaan. Waaruit bestaat dit kanaal nu precies? Onderstaand vertellen we er alles over!

Verschillende onderdelen

Een rookgaskanaal bestaat altijd uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel is van groot belang en zorgt ervoor dat het compleet is. Je kunt hierbij denken aan de schoorsteen zelf, de kachel- of haard pijp, aansluitingen en de isolatielaag. In alle gevallen is de schoorsteen het bovenste deel van het rookgaskanaal. Deze is ontworpen om de gassen en rook naar buiten te leiden. Vaak is de schoorsteen gemaakt van baksteen en deze kan verschillende vormen hebben. Dit is afhankelijk van het gebouw, maar ook het soort verbrandingstoestel dat je gebruikt. 

De isolatielaag wordt altijd gebruikt om het kanaal te beschermen tegen hogere temperaturen. De isolatielaag voorkomt ook dat de warmte kan ontsnappen uit het rookgaskanaal. Vaak is deze isolatielaag gemaakt van keramiek, maar in veel gevallen ook van glasvezel.

Onderhoud laten uitvoeren

Het onderhoud van een rookgaskanaal is van groot belang en mag niet vergeten worden. Zo is een rookgaskanaal niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar natuurlijk ook voor de efficiëntie van de verbranding. Wanneer het kanaal niet op de juiste manier is onderhouden, kan dit leiden tot grote problemen. Bij het onderhoud van het kanaal, is het van belang dat de schoorsteen heel goed wordt schoongemaakt. Daarnaast moeten de aansluitingen gecontroleerd worden en moeten beschadigde onderdelen vervangen worden. Je kunt het beste het onderhoud uitbesteden aan een vakman. Je weet op die manier zeker dat het onderhoud op de juiste manier wordt uitgevoerd. Zo kunnen de gassen en rook altijd via het kanaal naar buiten gaan en is het allemaal veilig.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van topdesign voor thuis.

Contactgegevens

Via info @ aardewereldswonen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden